
Hayatında en az bir kez, parfüm şişesi veya ambalajı incelemiş biri, anlamlandıramadığı birtakım simge ve terimlerle karşılaşmıştır. Söz konusu simge ve terimler, parfüm çeşitliliğini nitelemek için kullanılmaktadır. Parfüm çeşitliliğinde ölçüt olan oranlar ise parfümün kalıcılığına dair bilgi vermektedir. Bilindiği üzere, kalıcılık oranı yükseldikçe parfümün satış fiyatı da doğru orantılı bir şekilde artmaktadır. Yazımızda parfümlerin, sahip oldukları esans yoğunluğuna göre ayrıldığı kategorilerden söz ettik. Keyifli okumalar diliyoruz.
Eau de Cologne (EdC): %2 – 5 esans yoğunluğuna sahiptir. Kalıcılığı oldukça az olan parfüm çeşididir. Uzun süre dayanmadığı için pek tercih edilmez. Genel kitle tarafından sıklıkla tercih edilmemesine karşın, kokulara karşı hassasiyet geliştirmiş bünyelerin Eau de Cologne parfüm çeşidini kullanmasını tavsiye ediyoruz.
Eau de Toilette (EdT): EdT olarak kısaltılan parfüm çeşidi; %5 – 20 esans yoğunluğuna sahiptir. Bünyesinde hafif kokular barındıran parfüm çeşididir. Kalıcılık süresi EdP parfümlere oranla daha azdır ve fiyatları makuldür. Bu tür kokuların, EdP parfüm çeşidine oranla daha hafif olması günlük kullanım için uygun olmasını sağlamaktadır. Eau de Toilette olarak tabir edilen parfümlerin dört mevsim kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Eau de Parfüm (EdP): %10 – 30 esans yoğunluğuna sahiptir. Diğer parfüm çeşitlerine oranla yüksek kalıcılığa sahip EdP damgalı parfümler, içeriğinde yoğun ve baskın kokular barındırır. Fiyatları, kalıcılığıyla paralel olarak diğer çeşitlere oranla yüksektir. Kış mevsiminde ve gece katılım sağlanan görüşmelerde kullanımı uygundur.
Parfume Extract: %20 – 40 esans yoğunluğuna sahiptir. Yukarıda, adı geçen parfüm türleri arasından ayrı olarak saf yapıda denilebilecek parfüm çeşidi olarak bilinmektedir. Genel olarak kişisel siparişler üzerine üretilmektedir. Nadir de olsa bazı markaların ürün yelpazesinde de yer almaktadır.